Samo se opustite i uživajte, mi brinemo o svemu.
Budimo u kontaktu:

Organizacija događaja i kreativne ideje koje povećavaju sigurnost

Ako nas je ova izazovna 2020. godina naučila nečemu, to je da više cenimo ono što imamo i da brinemo jedni o drugima, više nego ikad. Kako se svet menja i transformiše svakog dana usled novih događanja, industrija organizacije događaja aktivno prati sve promene i preduzima sve neophodne mere kako bi zaštitila i doprinela zajednici.

Hoteli i restorani širom sveta se polako otvaraju i vraćaju u svoje tokove poslovanja, vlasnici i menadžeri suočeni su sa novim merama koje primenjuju kako bi zaštitili svoje osoblje i goste i primenili neophodnu fizičku distancu među njima, a sve u cilju sprečavanja širenja virusa. U ovakvim situacijama često postaju kreativni.

Kreativnost je ključ

Restoran u Amsterdamu je predstavio male staklene kućice za goste koji mogu uživati u svom obroku dok primenjuju neophodnu socijalnu distancu. Ovakve kućice su poznate i pod nazivom ’’green houses’’. Burger King u Nemačkoj svakom gostu pri kupovini poklanja veliku kartonsku krunu kako bi bili sigurni da kupci među sobom drže preporučenu distancu od 2 metra. Međutim, trenutno najoriginalnije rešenje su takozvani ’’bumper’’ stolovi na točkićima koji su se pojavili u jednom restoranu u Merilendu. Ovakvi stolovi omogućavaju gostima da se zabavljaju, dok održavaju fizičku distancu, a pri tom uživaju u svojoj hrani i piću.

Amsterdam restoran

Pored toga što će svaki događaj u budućnosti morati da ima obezbeđene maske, higijenske rukavice, sredstva za dezinfekciju, vizire, izolacione pregrade i slično, organizatori događaja dolaze do sve kreativnijih rešenja i ideja kako da primene socijalnu distancu na svojim događajima.

Sve češće se u restoranima širom sveta pojavljuju stolovi sa pregradama od pleksiglasa, strateški se u prostoru raspoređuju biljke i saksijsko zelenilo kako prostor među učesnicima i gostima ne bio bio hladan i prazan. Sedišta i stolice između učesnika koja usled socijalnog distanciranja treba da budu prazna, popunjavaju se brendiranim jastucima, umesto da budu oblepljena upozoravajućom žutom trakom.

Strategic greenery inside

Tlocrti koji će održavati bezbednost među učesnicima

Svi smo svesni da će događaji u budućnosti izgledati malo drugačije, barem u početku. Fizičko distanciranje se mora primenjivati i tlocrti konferencijskih sala se već prilagođavaju novonastaloj situaciji. Softverske kompanije koje se bave razvojem programa i aplikacija za lakše organizovanje prostora za različite događaje se uveliko bave razvojem novih opcija koje će od sada u obzir uzimati i neophono fizičko distanciranje, olakšavajući organizatorima događaja pravljanje novih rasporeda sedenja. Kreativni deo svakako ostaje na organizatorima.

Floorplan event social distancing

Bezbednosne mere i saveti

Uspostavljanje sanitarnih mera na događajima će biti još jedan presudan element u budućoj organizaciji događaja. Pre svega neophodno je napraviti plan u slučaju da se neko od učesnika zarazi tokom održavanja događaja. Nekoliko bezbednosnih mera koje su bitne za svaki događaj:

  • Držanje socijalne distance i korišćenje zaštitne opreme
  • Merenje temperature i testiranja
  • Izolacija i praćenje kontakata u slučaju pojave zaraženih učesnika
  • Dezinfekcija svih zajedničkih površina.
Face mask

Održavanje sastanaka i događaja uživo koji zahtevaju bliski kontakt sa učesnicima moraju imati veoma bitan razlog za održavanje. Najpre će se ograničavati samo na domaće tržište i tražiće se alternativa u virtuelnim događajima. Mali, lokalni i bezbedni događaji će biti način kako će se industrija organizacije događaja oporaviti i vratiti na tržište, kao što su: interni sastanci, male radionice i seminari koji će se organizovati na lokalnom nivou i koji će uključivati učesnike sa istog područja. Nastojaće se da svi ti sastanci ne traju dugo, uz primenu svih bezbednosnih mera kako bi se sprečilo širenje virusa.

Usluge hrane i pića tokom održavanja događaja, uz primenu socijalnog distanciranja

Kada pričamo o pružanju usluga hrane i pića na događajima, vrlo je verovatno da usluga švedskig stola neće biti dostupna neko vreme. Set meniji će zameniti švedske stolove i biti alternativa, a takođe postojaće i osoblje koje će brinti samo o primeni svih sanitarnih i bezbednosnih mera tokom pripreme i posluživanja hrane i pića. Sve dodatne sigurnosne mere doprineće do veće cene pružanja usluga hrane i piće tokom događaja. Još jedna opcija posluženja, koja se uveliko primenjuje, je unapred pripremljena i upakovana hrana u posebnim kutijama koja bi se mogla poslužiti i pre dolaska gostiju.

Pripreme za budućnost

Organizacija događaja i sastanaka u svetu koji je pogođen virusom COVID-19 će svakako biti izazovno i zahtevaće mnogo prilagođavanja i uvođenje novih mera. Zahtevaće dosta truda i sa strane pružaoca usluga i sa strane organizatora kako bi se industrija događaja ponovo pokrenula, uz primenu svih mera.

Najvažnije je biti spreman na vreme. Mi mislimo da jesmo, a da li ste i Vi? Podelite sa nama i Vaše ideje u kometarima.


© Fly Orient tour operator